24 Şubat 2017 Cuma
Humus Tarifi
Hani derler ya, yemede yanında yat, işte öyle bir şey humus. Ama yanında yatmaya da can dayanmıyor yani. Ben humus yaptım ve afiyetle yedim, şimdide humus tarifini de sizinle paylaşıyorum.
Nohut haşladığınızda, miktarı biraz fazla tutabilir ve haşlama işleminden sonra kabuklarını ayıklayıp, buzdolabı poşetlerinde derin dondurucuya kaldırabilirsiniz. Böylece istediğiniz zaman çıkartıp hazır bir şekilde humus yada yemeğini kolaylıkla yapabilirsiniz.
Malzemeler:
-2 su bardağı haşlanmış nohut (haşlanmamış olarak 1 su bardağı kadar)
-1 çay bardağı tahin
-2 adet limonun suyu
-3-4 diş sarımsak
-1 çay bardağı nohut un haşlama suyundan
-2 yemek kaşığı zeytinyağ
-1 çay kaşığı kimyon
-Tuz
Üzeri için:
-2-3 yemek kaşığı tereyağ yada zeytinyağ
-2 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
-Arzuya göre maydanoz
Yapılışı:
-Humus yapmaya başlamadan bir gece önce nohutları derin bir kasede üzerine ılık su ekleyerek 8-10 saat şişmeleri için bırakın.
-Nohutları sudan geçirip pişireceğiniz tencereye alın üzerine su ekleyerek iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın. Suyu kontrol altında tutun, eksildikçe kaynar su ilave edebilirsiniz.
-Nohutlar haşlandıktan sonra kabuklarını daha sıcakken ayıklayın, fazla bekletmeyin ayıklaması zor oluyor. Eğer rondo kullanacaksanız isterseniz kabukları ile de yapabilirsiniz. Süzgeç kullanacaksanız ezme işlemini kaşıkla değilde düz altlı, kalın cam bardakla yapmanızı tavsiye ederim.
-Ayıklama işlemi bitince nohutları rondo da yada süzgeçten ezerek geçirin ve püre haline getirin. Bu işlemi yaparken ayırdığınız 1 çay bardağı suyu yavaş yavaş ekleyin. Eğer katı kalırsa biraz daha su ekleyebilirsiniz. Pürüzsüz bir kıvam için son bir kez daha ince delikli bir süzgeçten geçirin.
-Sarımsakları ezin.
-Bundan sonra humusu tamamlamak için, zeytinyağ, tahin, limonsuyu, ezilmiş sarımsak, ve baharatları katarak iyice karıştırın.
-Bir sahanda tereyağ ve toz kırmızıbiberi yakarak, servis tabağına aldığınız humusun üzerine gezdirin. İstediğiniz gibi maydanoz yaprakları ile süsleyerek servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun😊
16 Şubat 2017 Perşembe
Vişne Soslu İrmikli Puding Pasta
Adı pek bir uzun oldu, vişne soslu irmikli puding pasta, ama tadı da damaktan bir o kadar uzun gitmiyor. Hele vişne ve limon gibi ekşi meyvelerin tatlılarda yarattığı ayrıcalığı bir başka seviyorsanız, mutlaka deneyin derim.
Vişne mevsimi çok kısa süren bir meyve, mevsiminde alıp derin dondurucuya atıyorum. Böylece reçel, sos, ve meyve suyu yapımında kışın rahatlıkla kullanıyorum.
Gelelim vişne soslu irmikli puding in yapılışına.
İrmikli puding için malzemeler:
-4,5 su bardağı süt (250 ml bardak kullandım)
-2 yemek kaşığı irmik
-1 tepeleme yemek kaşığı nişasta
-1 su bardağı şeker
-1 yumurta sarısı
-1 paket vanilya
-1 yemek kaşığı tereyağ (katı yağ)
-1 limon kabuğu rendesi
Vişneli sos için:
-250 gr vişne (çekirdeksiz)
-2,5 su bardağı su veya vişne kullanmayacaksanız hazır vişne suyu
-Yarım limon kabuğu
-1 kabuk tarçın
-2 yemek kaşığı şeker (ekşi seviyorsanız kullanmayabilir yada daha tatlı olsun diyorsanız artırabilirsiniz)
-2 tepeleme yemek kaşığı nişasta
Altına 1-1,5 paket kadar kakaolu bisküvi
Salatalarda kullandığım limonların kabuklarını sebze soyacağı ile soyarak buzdolabı poşetinde derin dondurucuya kaldırıyorum. Kullanacağım zaman poşeti çıkarıp elimle parçalıyor yada ince ince kesiyorum. Ağza gelen küçük parçacıklar farklı bir hoşluk katıyor. Hemde limon kabukları değerlenmiş oluyor. Salata yada başka yerlerde de kullanabilirsiniz bu şekilde. Ben hem puding de ince kıyarak, hemde sosta bütün kullandım.
Puding yapılışı:
-Önce pudingle başlıyoruz, çünkü soğuması için zamana ihtiyaç var.
-Uygun bir tencereye ve 4 bardak sütü, irmiği, limon kabuğu ve şekeri alıp muhallebi gibi pişirmeye başlayın.
-Bir kasede nişastayı kalan yarım bardak sütle açın ve tencereye ilave edin, kaynamaya başlayana kadar karıştırarak pişirin.
-Muhallebi kaynayınca vanilyayı ve yumurta sarısını ekleyin iyice karıştırın.
-Hemen sonra katı yağı da ekleyip eritin altını kapatın.
-Dikdörtgen bir borcama bisküvileri döşeyin ve pudingi üzerine yavaşça her yerine gelecek şekilde dökün. Ilındıktan sonra 1 saat kadar buzdolabında bekletin.
Vişne sos yapılışı:
-Uygun bir tencereye vişneleri, limon kabuklarını ve tarçını koyup 10 dakika kadar kaynatın.
-Kaynama işlemi bittikten sonra bir süzgeç yardımı ile hafif ezerek, suyunu ve posaları ayırın.
-Yarım bardak soğuk su ile nişastayı açın.
-Vişne suyunu tekrar ocağa alın, şekeri ve nişastayı karıştırarak ilave edin.
-Sos hafif koyulaşana kadar birkaç dakika pişirin. Akışkan pudinge göre daha sıvı bir yapıya sahip. Daha koyu kıvam için nişastayı artırmanız gerekir.
-Soğumuş olan pudingin üzerine yavaşça bir kepçe yardımı ile eşit şekilde dökün. Soğuması için buzdolabına kaldırın. En az 2 saat bekletin. Bir gece bekletirseniz bu tarz tatlılar daha güzel kıvam alır.
-Vişne soslu puding pastanız hazır üzerini istediğiniz gibi süsleyerek servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun😊
7 Şubat 2017 Salı
Çiğ Börek
Yeni bir güne merhaba, her gün aynı sorunu yaşayan bir çok anne vardır eminim. Yetişme çağında çocukları olanlar beni mutlaka anlayacaktır. Aman Allahım doymak nedir bilmiyorlar, mecburen sürekli ana yemek dışında takviye yapmak gerekiyor. Her zamanda aynı şeyler olmuyor, bizde sıkılıyoruz sürekli aynı şeyleri yapınca, yada en azından ben sıkılıyorum, değişiklik arıyorum. Uzun zamandır çiğ börek yapmamıştım, dün aklıma düştü, oğlumun favorisi kıymalı börekler, buda işime geldi ve hemen çiğ börek için hamurun yapımına giriştim. Çiğ böreği isterseniz hazır ekmek hamuru ile de yapabilirsiniz, sadece açarken un yerine yağ sürerek açmanız gerekir. Öylede oldukça lezzetli oluyor. Ben bu sefer çiğ böreği kendi yaptığım hamurla açtım. Gelelim çiğ börek tarifimize,
Malzemeler:
-3 su bardağı un
-1 tatlı kaşığı tuz
-1,5 su bardağı kadar su (1 bardaktan sonrasını hamurun durumuna göre ekleyin)
-2 yemek kaşığı zeytinyağ
Harcı için:
-150-200 gr kıyma
-1 baş kuru soğan
-tuz, karabiber
-Kızartmak için bol sıvı yağ
Yapılışı:
-Çiğ börek yapmak için önce hamuru hazırlamak lazım.
-Derin bir kaseye unu alıp tuzu ekleyin, ortası havuz açıp, zeytinyağ ve suyun bir bardağını ekleyerek yoğurun ihtiyaç duydukça su eklemeye devam edin. Kulak memesi yumuşaklığında ele hafif yapışan ama bırakan bir hamur olana kadar yoğurmaya devam edin. Yoğrudğunuz hamuru üzerini kapatarak 30-40 dakika ılık bir yerde bırakın dinlensin.
-Bu arada kıymalı harç için soğanı rendeleyin ve baharatlarla birlikte kıymaya iyice karıştırın.
-Hamur dinlenince tekrar tezgaha alıp bir miktar yoğurun, rulo haline getirin. Bu rulodan mandalinadan küçük cevizden büyük bezeler kopartıp tezgaha dizin. Üzerlerinin kurumaması için bir temiz bezle örtün.
-Her bir bezeyi hafif unladığınız tezgahta merdane yada oklava yardımı ile pasta tabağı büyüklüğünde açın.
-Açtığınız bezenin yarısına kıymalı harçtan yayın ve diğer tarafını üzerine kapatın, parmaklarınızla kenarlarını bastırın. Bir pasta tabağını kenarlarından döndürerek şeklinin yuvarlak olmasını sağlayabilirsiniz, tekrar bezle örterek diğerleri olana kadar kurumamasını sağlayın.
-Makbul olanı yardımcı arkadaşınız varsa kapatır kapatmaz kızartmak, böylece kıymanın daha sulu kalması sağlanır.
-Yanında ayran yada çay eşliğinde çiğ böreğiniz servise hazır.
Afiyet olsun😊
Not: İsterseniz su yerine 1 bardak oda sıcaklığında süt 2 yemek kaşığı kadar yoğurtta kullanabilirsiniz. Gene isteğe bağlı olarak yumurta da ekleyebilirsiniz. Sıvıları eklerken kontrollü olun fazlasını eklemeyin, cıvıklık olursa endişe etmeyin biraz un takviyesi ile kıvamı bulabilirsiniz.
2 Şubat 2017 Perşembe
Un Helvası
Akşam sular kesikti, canım da tatlı bir şeyler çekti. Sular kesik ne yapabilirim yıkamadan etmeden, un helvası, saate aldırmadan hemen işe koyuldum. Un helvası az malzeme ile yapılan hemen herkesin sevdiği geleneksel bir tatlı. Zor olduğu düşünülür, bir zamanlar bende öyle düşünürdüm. Ancak kandiller de dağıtılınca yada tesadüfen birileri yapmışsa yerdik. Çok eskiden anneannem yapardı off bayılırdım. Ama hiç dikkat etmemişim nasıl yaptığına. Nedense hep öyle olur sonra hayıflanırız keşke öğrenseydim diye. Tabi bu arada defalarca denedim yok olmuyor muhallebi oluyor yada acayip bir şey. O zamanlar internet falan yok şimdiki gibi, tarif kitapları var onlarda da detaylı anlatıma denk gelemedim zahir. Bu arada deli çıkıyorum neden yapamıyorum diye, onca şey yapıyorum ama un helvası olmuyor. Kulakları çınlasın, Allah razı olsun Havva teyze'den canlı canlı yaparken öğrendim, meğer ne kolaymış. Artık o gün bu gün sık sık yaparım 😊
Un helvası için malzemeler:
-1 su bardağı sıvı yağ (katı yağ yada tereyağ da olabilir)
-2 su bardağı un
-2 su bardağı süt (süt yerine su da kullanabilirsiniz yada yarı yarıya)
-1 su bardağı şeker
-3-4 kaşık fıstık (kullanmak isterseniz)
Yapılışı:
-Yağı genişçe bir tencere yada tavaya alın kızdırın. Altını en kısık ateşe alın, sonuna kadar kısık ateşte bırakın.
-Fıstık ekleyecekseniz önce fıstıkları bu yağda kavurun pembeleşince unu bir yandan karıştırarak tavaya ekleyin devamlı karıştırın. Topaklanacak bu topakları ezin ufalayın kaşığın ters yüzü ile.
-Bütün sır bu kavurma işleminde 45 dakikadan fazla böyle kavrulacak ta ki un çektiği yağı dışarı çıkarana kadar. Kavurdukça bozalaştığını ve renginin döndüğünü ve kokusunun geldiğini fark edeceksiniz, istediğiniz koyuluğa ulaşıncaya kadar karıştırarak kavurmaya devam edin. Sakın bırakmayın yanar.
-Unu kavurmaya başlayınca sütü ve şekeri karıştırın, yakınınızda olsun ara ara kaşık yardımı ile şekerin biraz erimesi için karıştırın. Ben soğuk yani oda sıcaklığında kullanıyorum şerbetini isterseniz uygun bir tencerede ısıtabilirsiniz de, ılık olması yeterli.
-Un istediğiniz rengi alınca devamlı karıştırarak şekerli sütü ekleyin. Dikkatli olun un çok sıcak olduğundan sıçrama olabilir. Sulu veya topak gibi görünebilir karıştırmaya devam edin geçecektir. Bu aşamada altını biraz daha açabilirsiniz. Helva kaşıkla beraber dönmeye, etrafına dolanmaya başlayınca olmuş demektir. Ateşi kapatın, üstünü de bir kapakla kapatıp 15-20 dakika dinlendirin.
-Un helvası hazır, ister kaşıkla şekillendirerek, ister köfte gibi ister başka şekilde üzerine çok az tarçınla servis edebilirsiniz.
İsterseniz sütlü karışıma 1 paket vanilya da ekleyebilirsiniz. Ama geleneksel un helvasında vanilya yok o yüzden ben listeye eklemedim, öylede güzel oluyor deneyebilirsiniz.
Afiyet olsun😊
Un helvası için malzemeler:
-1 su bardağı sıvı yağ (katı yağ yada tereyağ da olabilir)
-2 su bardağı un
-2 su bardağı süt (süt yerine su da kullanabilirsiniz yada yarı yarıya)
-1 su bardağı şeker
-3-4 kaşık fıstık (kullanmak isterseniz)
Yapılışı:
-Yağı genişçe bir tencere yada tavaya alın kızdırın. Altını en kısık ateşe alın, sonuna kadar kısık ateşte bırakın.
-Fıstık ekleyecekseniz önce fıstıkları bu yağda kavurun pembeleşince unu bir yandan karıştırarak tavaya ekleyin devamlı karıştırın. Topaklanacak bu topakları ezin ufalayın kaşığın ters yüzü ile.
-Bütün sır bu kavurma işleminde 45 dakikadan fazla böyle kavrulacak ta ki un çektiği yağı dışarı çıkarana kadar. Kavurdukça bozalaştığını ve renginin döndüğünü ve kokusunun geldiğini fark edeceksiniz, istediğiniz koyuluğa ulaşıncaya kadar karıştırarak kavurmaya devam edin. Sakın bırakmayın yanar.
-Unu kavurmaya başlayınca sütü ve şekeri karıştırın, yakınınızda olsun ara ara kaşık yardımı ile şekerin biraz erimesi için karıştırın. Ben soğuk yani oda sıcaklığında kullanıyorum şerbetini isterseniz uygun bir tencerede ısıtabilirsiniz de, ılık olması yeterli.
-Un istediğiniz rengi alınca devamlı karıştırarak şekerli sütü ekleyin. Dikkatli olun un çok sıcak olduğundan sıçrama olabilir. Sulu veya topak gibi görünebilir karıştırmaya devam edin geçecektir. Bu aşamada altını biraz daha açabilirsiniz. Helva kaşıkla beraber dönmeye, etrafına dolanmaya başlayınca olmuş demektir. Ateşi kapatın, üstünü de bir kapakla kapatıp 15-20 dakika dinlendirin.
-Un helvası hazır, ister kaşıkla şekillendirerek, ister köfte gibi ister başka şekilde üzerine çok az tarçınla servis edebilirsiniz.
İsterseniz sütlü karışıma 1 paket vanilya da ekleyebilirsiniz. Ama geleneksel un helvasında vanilya yok o yüzden ben listeye eklemedim, öylede güzel oluyor deneyebilirsiniz.
Afiyet olsun😊
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)